Guláš na luxusný spôsob? Hovoríme ÁNO! Celková chuť je plná, zemitá, a to vďaka hovädzej kližke, červenému vínu a slivkovému lekváru. Knedľa s brusnicami a slaninky s arómou perníkového korenia má nasladlú chuť, no a naša Pomätená slivka- Slivkový džem s mätou, kakaom a Diplomático rumom celkový zážitok z chutí posúva na vyšší level. Ak chcete zažiariť a túžite pripraviť niečo, čo je iné, jedinečné ale hlavne neskutočne chutné, tento “diplomatický” hovädzí guláš od Maja Lechana proste musíte vyskúšať.

Postup
Ako pripravíme guláš:
  1. Guláš varíme ideálne v kotlíku. Na rozpálenej bravčovej masti restujeme na drobno nakrájanú šalotku do zlatohneda.
  2. Pridáme nasekaný cesnak a potom očistenú a nakrájanú hovädziu kližku. Dobre zatiahneme z každej strany pri prudkom plameni.
  3. Pridáme rascu, horčicu a orestujeme.
  4. Potom pridáme mletú papriku, pasírované paradajky a oheň stlmíme.
  5. Keď začne vrieť pridáme polovicu množstva vína Alibernet, po asi 20 minútach pridáme zvyšok.
  6. Počas varenia pridáme soľ i korenie podľa chuti a zvyklosti. Na nie veľmi prudkom plameni dusíme za občasného miešania do mäkka.
  7. V prípade ak máme odvážnejší plameň pod kotlom, môžeme pridať šálku vody, aby sme predišli priháraniu.
  8. Keď je mäso celkom mäkké, až sa rozpadá, pripravíme si nasledujúcu zmes: V šálke teplej vody ponorným mixérom rozmixujeme 6 PL slivkového lekváru, ligurček a tymian zbavený kostrniek. Zmes vlejeme do kotlíka necháme prevrieť.
  9. V tej chvíli guláš odstavíme z plameňa. Až teraz pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.

Ako pripravíme perníkovú knedľu:
  1. Pečivo nakrájame na kocky a suchý nakrájaný perník zvlhčíme vlažným mliekom.
  2. Na hlbokej panvici na masle orestujeme nakrájanú oravskú slaninku, keď sa vytopí tuk, tak pridáme aj nadrobno nasekanú šalotku.
  3. Do panvice pridáme aj zvlhčené pečivo s perníkom a sprudka restujeme.
  4. Pridáme nastrúhaný muškátový orech /cca jednu štvrtinu/, sušené brusnice, jednu ČL perníkového korenia.
  5. Po jemnom orestovaní posolíme, a pridáme vaječné žĺtka. Zmiešame na horúcej panvici a ihneď odstavíme.
  6. Do vychladnutej zmesi pridáme tuho vyšľahaný sneh z bielok.
  7. Zmesou naplníme vymastenú a vysypanú formu na srnčí chrbát, dobre utlačíme a dáme piecť na 180°C približne 25 minút. Po upečení vyklopíme a krájame na tenké plátky.

Ako servírujeme tento lahodný guláš:
  1. Na plytký biely tanier servírujeme tri plátky perníkovej knedle a porciiu hovädzieho gulášu.
  2. Pridáme na vrch gulášu jednu KL Gentlejam Pomätená slivka a môžeme jesť :)

Doba prípravy: 210 minút
Hodnota receptu: 50 €
Počet porcií: 13
Ingrediencie
Suroviny na guláš:
  • 3 kg hovädzej kližky
  • 500 g šalotky
  • 4 ks strúčiky cesnaku
  • 700 ml vína odrody Alibernet /alebo iný ťažký farbiar/
  • 1 kg pasírovaných paradajok
  • 300 g bravčová masť
  • 90 g plnotučná horčica
  • 1 ks vetvička čerstvého tymianu
  • 1 ks vetvička čerstvého ligurčeka
  • slivkový lekvár (ideálne domáci)
  • mletá červená paprika
  • drvená rasca
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ

Suroviny na perníkovú knedľu:
  • 400 g staršieho pečiva /rožky, toasty.../
  • 150 g suchého perníka /bez polevy, či plnky/
  • 5 ks vajec
  • 1/2 šálky mlieka
  • 50 g kravské maslo
  • 120 g oravská slanina
  • 100 g šalotky
  • 70 g sušených brusníc
  • muškátový orech
  • vetvička ligurčeka
  • perníkové korenie

Produkty v recepte
Pomätená slivka ••• Detaily produktu
Marian Lechan

Autor tohto receptu a viceprezident kuchárskeho združenia Euro-Toques Slovakia. Majo pracuje na poste reportéra najsledovanejšej celoplošnej televízie TV Markíza, je porotcom kuchárskych súťaží, moderuje kulinárske a gastro podujatia a je člen celosvetového združenia Aregala - kuchári bez hraníc.