Hovädzí guláš s perníkovou knedľou a Pomätenou slivkou od Mariana Lechana
Guláš na luxusný spôsob? Hovoríme ÁNO! Celková chuť je plná, zemitá, a to vďaka hovädzej kližke, červenému vínu a slivkovému lekváru. Knedľa s brusnicami a slaninky s arómou perníkového korenia má nasladlú chuť, no a naša Pomätená slivka- Slivkový džem s mätou, kakaom a Diplomático rumom celkový zážitok z chutí posúva na vyšší level. Ak chcete zažiariť a túžite pripraviť niečo, čo je iné, jedinečné ale hlavne neskutočne chutné, tento “diplomatický” hovädzí guláš od Maja Lechana proste musíte vyskúšať.
Postup
Ako pripravíme guláš
- Guláš varíme ideálne v kotlíku. Na rozpálenej bravčovej masti restujeme na drobno nakrájanú šalotku do zlatohneda.
- Pridáme nasekaný cesnak a potom očistenú a nakrájanú hovädziu kližku. Dobre zatiahneme z každej strany pri prudkom plameni.
- Pridáme rascu, horčicu a orestujeme.
- Potom pridáme mletú papriku, pasírované paradajky a oheň stlmíme.
- Keď začne vrieť pridáme polovicu množstva vína Alibernet, po asi 20 minútach pridáme zvyšok.
- Počas varenia pridáme soľ i korenie podľa chuti a zvyklosti. Na nie veľmi prudkom plameni dusíme za občasného miešania do mäkka.
- V prípade ak máme odvážnejší plameň pod kotlom, môžeme pridať šálku vody, aby sme predišli priháraniu.
- Keď je mäso celkom mäkké, až sa rozpadá, pripravíme si nasledujúcu zmes: V šálke teplej vody ponorným mixérom rozmixujeme 6 PL slivkového lekváru, ligurček a tymian zbavený kostrniek. Zmes vlejeme do kotlíka necháme prevrieť.
- V tej chvíli guláš odstavíme z plameňa. Až teraz pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.
Ako pripravíme perníkovú knedľu
- Pečivo nakrájame na kocky a suchý nakrájaný perník zvlhčíme vlažným mliekom.
- Na hlbokej panvici na masle orestujeme nakrájanú oravskú slaninku, keď sa vytopí tuk, tak pridáme aj nadrobno nasekanú šalotku.
- Do panvice pridáme aj zvlhčené pečivo s perníkom a sprudka restujeme.
- Pridáme nastrúhaný muškátový orech /cca jednu štvrtinu/, sušené brusnice, jednu ČL perníkového korenia.
- Po jemnom orestovaní posolíme, a pridáme vaječné žĺtka. Zmiešame na horúcej panvici a ihneď odstavíme.
- Do vychladnutej zmesi pridáme tuho vyšľahaný sneh z bielok.
- Zmesou naplníme vymastenú a vysypanú formu na srnčí chrbát, dobre utlačíme a dáme piecť na 180°C približne 25 minút. Po upečení vyklopíme a krájame na tenké plátky.
Ako servírujeme tento lahodný guláš
- Na plytký biely tanier servírujeme tri plátky perníkovej knedle a porciiu hovädzieho gulášu.
- Pridáme na vrch gulášu jednu kávovú lyžičku Gentlejam Pomätená slivka a môžeme jesť 🙂
Autor tohto receptu a viceprezident kuchárskeho združenia Euro-Toques Slovakia. Majo pracuje na poste reportéra najsledovanejšej celoplošnej televízie TV Markíza, je porotcom kuchárskych súťaží, moderuje kulinárske a gastro podujatia a je člen celosvetového združenia Aregala - kuchári bez hraníc.