Džem sa radí medzi pochúťky, ktoré nájdete takmer v každej domácnosti. Bohatá chuť ovocia navyše slúži ako skvelá ingrediencia k mnohým jedlám. O aké jedlá ide a ako si ich môžete doma pripraviť aj vy?

Ak máte doma džem navyše, ktorý neprijme už ani vaša vstavaná chladnička, je načase ho zúžitkovať. Nebudete predsa také dobroty hádzať do koša. Aj preto sme si pre vás pripravili zoznam tých najlepších receptov:

Džemové košíčky

Čo potrebujete?

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • soľ
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 2-3 polievkové lyžice studenej vody

Na náplň:

  • džem akejkoľvek príchute – môžete siahnuť po jahodovom, ríbezľovom alebo marhuľovom džeme. Do jedného košíčka patrí približne jedna čajová lyžička džemu

Ako jedlo pripravíte?

Pripravte cesto. Múku zmiešajte s maslom a štipkou soľou. Rozšľahajte vajce a zmiešajte ho s citrónovou šťavou. Do drobenky, ktorá vám vznikla z múky, urobte priehlbinu a vlejte do nej vajíčko. Cesto miesite dovtedy, kým nebude hladké. V prípade potreby dolejte trochu vody.

Hotové cesto potom rozdeľte na polovicu a v potravinárskej fólii vložte na približne 30 minút do vstavanej chladničky. Potom ho vytiahnite a začnite pripravovať na košíčky.

Vyváľajte cesto na doske. Cesto by malo byť hrubé asi 3 milimetre. Pomocou pohára z neho vysekajte kruhy. Tie vložte do formy na muffiny. No a košíčky naplňte chutným džemom. Keď budete mať hotovo vložte surové košíčky do rúry a pečte približne 20 minút na 200 stupňoch Celzia. Zlatisté košíčky potom iba vytiahnite a začnite servírovať.

Šúľance s jahodovým džemom a makom​

Čo budete potrebovať?

  • 0,5 kg uvarených zemiakov
  • 200 g hrubej múky
  • 2 vajíčka
  • soľ
  • 60 g masla
  • 50 g mletý mak
  • práškový cukor
  • jahodový džem alebo džem podľa chuti

Ako jedlo pripravíte?

Zemiaky necháte vychladnúť, ošúpete ich a potom ich na jemnom strúhadle nastrúhate. Pridáte do zmesi vajíčka, múku aj trochu soli a miešate, kým nevznikne cesto. To následne vylejete na dosku a vyváľate tak, aby bolo hrubé asi 5 centimetrov. Z cesta odtrhnete malé kúsky, ktoré došúľate a šúľance hodíte do vriacej vody.

Šúľance varte dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich posypte makom, cukrom a pridajte džem. Zmes môžete servírovať.

Banánové lievance s džemom

Čo budete potrebovať?

  • Banán 2 ks
  • Mlieko 50ml
  • Hladká múka 50g
  • vajce
  • olej

Ako jedlo pripravíte?

Banány najprv olúpte a potom rozmixujte alebo popučte. Následne do nich pridajte múku, mlieko aj vajíčko. Na panvici rozohrejte olej a začnite na ňu liať zmes vo forme malých hrubších placiek. Tie opečte z oboch strán do zlatista. Lievance potom potrite džemom podľa vášho výberu. Prípadne do nich môžete pridať aj roztopenú čokoládu, ovocie alebo šľahačku. Všetko podľa chuti a preferencií. 

Pripravte si doma chutné a zároveň zdravé jedlá, ktoré oceníte nielen vy, no taktiež vaša rodinka. Skutočne stačí len zapojiť fantáziu alebo nájsť zaujímavý recept, ktorý stojí za to vyskúšať a môžete sa spoločne tešiť z bohatých hodov.

Tak čo na to hovoríte? Vyskúšate aj vy nejaký z vyššie spomínaných receptov?