Mousse je fantastický dezert, ktorý pozostáva z korpusu a lahodného krému. Ak sa ho chystáte piecť prvý raz v živote, nemajte žiadne obavy. My vás naučíme overený recept od šéfkuchára Mila Pabiša, ktorého dobroty môžete ochutnať v legendárnej reštaurácii KORZO v Bratislave.
Postup
Ako pripravíme korpus:
- Mandľovú múku jemne opražíme s cukrom.
- Pomaly pridáme vyšľahané bielka a med.
- Maslo zohrejeme na panvičke s vanilkovým strukom do jantárovej farby, scedíme a pomaly prilievame do zmesi.
- Keď je zmes homogénna, dáme na pečiaci papier a pečieme na 165℃ 20 minút.
- Necháme korpus vychladiť a nakrájame.
Ako pripravíme rebarborový mousse:
- Rebarboru očistíme, nakrájame na drobno a uvaríme v kokosovom pyré.
- Zvlášť v miske vyšľaháme cukor a žĺtka.
- Kokosovo-vaječnú zmes premiešame s rebarborou.
- Následne všetko vlejeme do hrnca a miešame až do teploty 82℃.
- Potom všetko prelejeme do mixéra a pridáme ešte agar. Spolu mixujeme a necháme vychladiť na 18℃. Na záver pridáme Malinový džem s rozmarínom a kubánskym rumom.
- Zmes spojíme so smotanou na šľahanie.
- Zvlášť vyšľaháme vaječné bielka, pridáme polovicu cukru a druhú polovicu až keď je sneh tuhý.
- Jemne všetko premiešame a naplníme formy.
- Na vrch dáme nakrájaný korpus a schladíme aspoň pol dňa. Ak sa mouse zle vyberá z formy, vložíme formy do mrazničky na 1,5 hodiny a potom to ľahko vyklopíme.
Doba prípravy: 60 minút
Hodnota receptu: 20 €
Počet porcií: 6
Hodnota receptu: 20 €
Počet porcií: 6
Ingrediencie
Suroviny na korpus: - 150 g mandlová múka
- 295 g práškový cukor
- 245 g vaječné bielka
- 20 g med
- ½ vanilkového struku
- 245 g maslo
Suroviny na mousse:
- 327 g kokosové pyré pontier
- 85 g Rozmarná malina- malinový džem s rozmarínom a kubánskym rumom
- 200 g rebarbora
- 80g cukor
- 103 g vaječné žĺtka
- 7,5 g agar
- 27,5 g voda
- 330 g smotana na šľahanie 36%
- 330 g muškátový orech
- 62 g vaječné bielka
- 40 g práškový cukor
Produkty v recepte
Rozmarná malina ••• Detaily produktu
Milo Pabiš
Autor tohto receptu a šéfkuchár legendárnej bratislavskej reštaurácie Korzo. Pravidelne ho môžete vidieť v televíznej relácii Teleráno na TV Markíza a relácii Dámsky klub na STV.