Mousse je fantastický dezert, ktorý pozostáva z korpusu a lahodného krému. Ak sa ho chystáte piecť prvý raz v živote, nemajte žiadne obavy. My vás naučíme overený recept od šéfkuchára Mila Pabiša, ktorého dobroty môžete ochutnať v legendárnej reštaurácii KORZO v Bratislave.

Postup
Ako pripravíme korpus:
  1. Mandľovú múku jemne opražíme s cukrom.
  2. Pomaly pridáme vyšľahané bielka a med.
  3. Maslo zohrejeme na panvičke s vanilkovým strukom do jantárovej farby, scedíme a pomaly prilievame do zmesi.
  4. Keď je zmes homogénna, dáme na pečiaci papier a pečieme na 165℃ 20 minút.
  5. Necháme korpus vychladiť a nakrájame.

Ako pripravíme rebarborový mousse:
  1. Rebarboru očistíme, nakrájame na drobno a uvaríme v kokosovom pyré.
  2. Zvlášť v miske vyšľaháme cukor a žĺtka.
  3. Kokosovo-vaječnú zmes premiešame s rebarborou.
  4. Následne všetko vlejeme do hrnca a miešame až do teploty 82℃.
  5. Potom všetko prelejeme do mixéra a pridáme ešte agar. Spolu mixujeme a necháme vychladiť na 18℃. Na záver pridáme Malinový džem s rozmarínom a kubánskym rumom.
  6. Zmes spojíme so smotanou na šľahanie.
  7. Zvlášť vyšľaháme vaječné bielka, pridáme polovicu cukru a druhú polovicu až keď je sneh tuhý.
  8. Jemne všetko premiešame a naplníme formy.
  9. Na vrch dáme nakrájaný korpus a schladíme aspoň pol dňa. Ak sa mouse zle vyberá z formy, vložíme formy do mrazničky na 1,5 hodiny a potom to ľahko vyklopíme.

Doba prípravy: 60 minút
Hodnota receptu: 20 €
Počet porcií: 6
Ingrediencie
Suroviny na korpus:
  • 150 g mandlová múka
  • 295 g práškový cukor
  • 245 g vaječné bielka
  • 20 g med
  • ½ vanilkového struku
  • 245 g maslo

Suroviny na mousse:
  • 327 g kokosové pyré pontier
  • 85 g Rozmarná malina- malinový džem s rozmarínom a kubánskym rumom
  • 200 g rebarbora
  • 80g cukor
  • 103 g vaječné žĺtka
  • 7,5 g agar
  • 27,5 g voda
  • 330 g smotana na šľahanie 36%
  • 330 g muškátový orech
  • 62 g vaječné bielka
  • 40 g práškový cukor

Produkty v recepte
Rozmarná malina ••• Detaily produktu
Milo Pabiš

Autor tohto receptu a šéfkuchár legendárnej bratislavskej reštaurácie Korzo.​ Pravidelne ho môžete vidieť v televíznej relácii Teleráno na TV Markíza a relácii Dámsky klub na STV.