Rebarborový mousse s Rozmarnou malinou od šéfkuchára Mila Pabiša
Mousse je fantastický dezert, ktorý pozostáva z korpusu a lahodného krému. Ak sa ho chystáte piecť prvý raz v živote, nemajte žiadne obavy. My vás naučíme overený recept od šéfkuchára Mila Pabiša, ktorého dobroty môžete ochutnať v legendárnej reštaurácii KORZO v Bratislave.
Postup:
Ako pripravíme korpus
- Mandľovú múku jemne opražíme s cukrom.
- Pomaly pridáme vyšľahané bielka a med.
- Maslo zohrejeme na panvičke s vanilkovým strukom do jantárovej farby, scedíme a pomaly prilievame do zmesi.
- Keď je zmes homogénna, dáme na pečiaci papier a pečieme na 165℃ 20 minút.
- Necháme korpus vychladiť a nakrájame.
Ako pripravíme rebarborový mousse
- Rebarboru očistíme, nakrájame na drobno a uvaríme v kokosovom pyré.
- Zvlášť v miske vyšľaháme cukor a žĺtka.
- Kokosovo-vaječnú zmes premiešame s rebarborou.
- Následne všetko vlejeme do hrnca a miešame až do teploty 82℃.
- Potom všetko prelejeme do mixéra a pridáme ešte agar. Spolu mixujeme a necháme vychladiť na 18℃. Na záver pridáme Malinový džem s rozmarínom a kubánskym rumom.
- Zmes spojíme so smotanou na šľahanie.
- Zvlášť vyšľaháme vaječné bielka, pridáme polovicu cukru a druhú polovicu až keď je sneh tuhý.
- Jemne všetko premiešame a naplníme formy.
- Na vrch dáme nakrájaný korpus a schladíme aspoň pol dňa. Ak sa mouse zle vyberá z formy, vložíme formy do mrazničky na 1,5 hodiny a potom to ľahko vyklopíme.
Milo Pabiš
Autor tohto receptu a šéfkuchár legendárnej bratislavskej reštaurácie Korzo. Pravidelne ho môžete vidieť v televíznej relácii Teleráno na TV Markíza a relácii Dámsky klub na STV.